ToP w kuchni: Babeczki (mufinki) z cukinią, szpinakiem i kozim serem.

 

/Poleca Jola/

Babeczki

Składniki:

1 mała cukinia

łyżeczka masła lub margaryny

250 ml półpełnego mleka

70ml oliwy z oliwek (extra vierge)

100g starego żółtego sera (świeżo startego)

80 g sera Parmezan (świeżo startego)

75 g pokrojonego szpinaku

3 jajka

1 czerwona ostra papryczka (usunąć nasionka)

450g mąki

4 łyżeczki proszku do pieczenia (ja wsypałam całą zawartość dwóch opakowań)

175g świeżego białego miękkiego sera koziego

12 papierowych foremek do babeczek

forma na 12 babeczek

szpikulec

Przygotowanie:

1. Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Umieść papierowe foremki w formie do pieczenia.

2.Przekrój cukinie wzdłuż na dwie części i łyżeczką usuń z nich miąższ z nasionkami. Pokrój cukinię na małe kawałeczki. Odpiecz cukinie na średnim ogniu na patelni w łyżeczce masła. 2-3 minuty, tak aby była jeszcze jędrna. Pozwól jej ostygnąć.

3. W miedzyczasie wymieszaj w misce mleko, olej, stary ser i Parmezan z jajkami. Dodaj następnie szpinak, cukinię, pokrojoną drobno papryczkę i szczyptę soli. Wymieszaj. Wymieszaj spokojnie (ciasto jest bardzo gęste – mieszałam łyżką drewnianą) z mąką i proszkiem do pieczenia.

4. Rozdziel połowę ciasta do 12 formek, rozdziel kozi ser i dołóż do foremek a następnie rozdziel i dołóż do foremek drugą połowę ciasta. Włóż farmę do piekarnika na 20-25 minut albo do czasu , aż babeczki urosną i się zaruminią. Sprawdź szpikulcem czy ciasto jest upieczone. O ile nie przedłuż czas pieczenia o parę dodatkowych minut.

5. Pozwól babeczkom na ochłodzenie w formie. +/- 10 minut. Nastęnie umieść je na godzinę ruszcie. Dopiero po takim ochlodzeniu serwować.

Smacznego!

Przepis przetłumaczony. Oryginalny pochodzi z AH.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

  • Najczęsciej klikane

    • Brak
%d blogerów lubi to: