ToP w kuchni: Babeczki (mufinki) z cukinią, szpinakiem i kozim serem.
/Poleca Jola/
Składniki:
1 mała cukinia
łyżeczka masła lub margaryny
250 ml półpełnego mleka
70ml oliwy z oliwek (extra vierge)
100g starego żółtego sera (świeżo startego)
80 g sera Parmezan (świeżo startego)
75 g pokrojonego szpinaku
3 jajka
1 czerwona ostra papryczka (usunąć nasionka)
450g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia (ja wsypałam całą zawartość dwóch opakowań)
175g świeżego białego miękkiego sera koziego
12 papierowych foremek do babeczek
forma na 12 babeczek
szpikulec
Przygotowanie:
1. Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Umieść papierowe foremki w formie do pieczenia.
2.Przekrój cukinie wzdłuż na dwie części i łyżeczką usuń z nich miąższ z nasionkami. Pokrój cukinię na małe kawałeczki. Odpiecz cukinie na średnim ogniu na patelni w łyżeczce masła. 2-3 minuty, tak aby była jeszcze jędrna. Pozwól jej ostygnąć.
3. W miedzyczasie wymieszaj w misce mleko, olej, stary ser i Parmezan z jajkami. Dodaj następnie szpinak, cukinię, pokrojoną drobno papryczkę i szczyptę soli. Wymieszaj. Wymieszaj spokojnie (ciasto jest bardzo gęste – mieszałam łyżką drewnianą) z mąką i proszkiem do pieczenia.
4. Rozdziel połowę ciasta do 12 formek, rozdziel kozi ser i dołóż do foremek a następnie rozdziel i dołóż do foremek drugą połowę ciasta. Włóż farmę do piekarnika na 20-25 minut albo do czasu , aż babeczki urosną i się zaruminią. Sprawdź szpikulcem czy ciasto jest upieczone. O ile nie przedłuż czas pieczenia o parę dodatkowych minut.
5. Pozwól babeczkom na ochłodzenie w formie. +/- 10 minut. Nastęnie umieść je na godzinę ruszcie. Dopiero po takim ochlodzeniu serwować.
Smacznego!
Przepis przetłumaczony. Oryginalny pochodzi z AH.